Ohjelmakuvaukset / Program descriptions

LAUANTAI / SATURDAY

12:00 Kirjaesittely / Book presentation: Reetta Laitinen ja Aino Sutinen: Sisaret 1918 (Arktinen Banaani, 2018)

Sisaret 1918 -sarjakuva-antologiassa kymmenen ansioitunutta sarjakuvapiirtäjänaista tulkitsee kymmenen naisen tai lapsen kokemuksia vuoden 1918 tapahtumista. Kertojia on sekä punaisten että valkoisten puolelta eri puolilta Suomea. Kaikki ovat kokeneet sodan omalla tavallaan: rintamalla, vankileirissä, sairaanhoitajana tai silminnäkijänä. Antologian on toimittanut Kansan Arkiston tutkija, FM Reetta Laitinen, itsekin sarjakuvantekijä. Albumin taiteilijat ovat Warda Ahmed, Mari Ahokoivu, Ainur Elmgren, Annukka Leppänen, Reetta Niemensivu, Emmi Nieminen, Elina Ovaskainen, Hannele Richert, Aino Sutinen ja Tiitu Takalo. Presentation will be in Finnish.


12:45 Kirjaesittely / Book presentation: Pontus Purokuru: Täysin automatisoitu avaruushomoluksuskommunismi (kosmos, 2018) 

1900-luvulla rakennettiin hyvinvointivaltiota ja ihmiskunta oli matkalla tähtiin, mutta tällä vuosituhannella on vain leikattu ja edessä on zombeja tai nälkäpeliä. Miksi usko tulevaisuuteen romahti? Pontus Purokurun esseet vaeltelevat kirjallisen joutilaasti eri aiheissa Slushista masennuslääkkeisiin ja Tähtien sodan poliittiseen analyysiin. Kokonaisuus kiertyy etsimään mielekästä tapaa olla olemassa ja katsoa tulevaisuuteen. Pian tekoäly ja robotit vievät meidän työmme. Mutta se on erinomaisen hyvä asia, koska meille jää aikaa tehdä sitä mitä haluamme eli laiskotella: Edessämme on täysin automatisoitu avaruushomoluksuskommunismi!  Presentation will be in Finnish.


13:30 Kirjaesittely / Book presentation: Hanna Storm: kutsun itseni kylään (Aviador, 2018)

Hanna Storm  on Turussa asuva runoilija ja performanssitaiteilija. Aviador julkaisi Stormin esikoiskokoelman ”kutsun itseni kylään” kesäkuussa. Teos pureutuu identiteetin ja sosiaalisen rakentamiseen maailmassa, jossa niin ihmissuhteet kuin asuinpaikatkin näyttäytyvät hetkellisyyden kautta. Teoksessa korostuvat vahva minä-kerronta, puhekielisyys sekä typografiset keinot. Aikaisemmin Stormin runoja on julkaistu Parnasso- ja Tuli&Savu -kirjallisuuslehdissä ja Nokturno-runoussivustolla. Presentation will be in Finnish.


14:15 Keskustelu / Discussion: Lymy: Perspectives onTerritory: la ZAD, Transnational Social Strike and Inhabit

”Perspectives on Territory’ combines experiences from La ZAD in Western France, Transnational Social Strike and Lymy in Helsinki into a productive discussion on what autonomous territories are and could be. Get ready, the time is now! Discussion in English. Keskustelu englanniksi.


15:00 Kirjaesittely / Book presentation: Saara Henriksson ja Aino-Maija Leinonen: Railakas rahakirja (Into, 2018)

Railakas rahakirja opastaa oman talouden saloihin, auttaa tasapainottamaan tulot ja menot ja tarjoaa neuvot parempaan arkeen ilman häpeää – hyvä arki kun ei vaadi sisustusblogien näköistä elämää eikä selkeälinjaisia tanskalaisia huonekaluja. Niitäkin voi toki olla, jos hoitaa taloutensa hyvin. Marjojen poimiminen tai säilöntä eivät riitä oman talouden tasapainottamiseen, vaan rahaa pitäisi tulla jostain myös sisään. Rikastumisoppaat kehottavat perustamaan kasvuyrityksiä tai ryhtymään sijoittajaksi, mutta suurimman osan meistä on tultava toimeen omalla työllään. Kirjassa käsitellään valintoja töissä ja koulussa sekä vaihtoehtoja pulmatilanteissa. Kirja tarjoaa vinkkejä myös työn ja perheen yhdistämiseen. Presentation will be in Finnish.


16:00 Runoesitys / Poems: Helsinki Poetry Connection

Esiintymässä seuraavat sanataiteilijat ja lava-artistit:

JORMA VAKKURI on vuosaarelainen kirjailija ja kuvataiteilija. joka on toimittanut antologian: ”Neljänteen polveen, sata suomalaista runoa vuonna 1918.” Miten runo selviää sata vuotta sitten käydyn sisällissodan jälkeisessä arjessa ja arvessa?

NELLI RUOTSALAINEN on helsinkiläinen feministiaktivisti, sukupuolentutkimuksen maisteri ja juuri esikoiteoksensa julkaissut runoilija. Pesä Kustannuksen julkaisema esikoisteos Täällä en pyydä enää anteeksi vahvistaa aikamme viestiä siitä, että miesvaltaisen yhteiskuntajärjestyksen aika on nyt lopullisesti ohi.

NIHKEE AKKA on lavarunouden hallitseva Helsingin ja Suomen mestari! Nyt on jo korkea aika saapua kuulemassa, jos ei Nihkiksen lavapresenssi ole vielä tuttu!

JUHO NIEMINEN on HPC ry:n perustajajäsen ja Helsingin Poetry Slam -mestari aiemmilta vuosilta. Viime aikoina hän on kirjoittanut kollaasirunoutta vanhojen Kevätpörriäisten pohjalta


17:00 Projekti-/kampanjaesittely / Project presentation: Toveriverkosto: Introduction into political situation in Russia

Esittely englanniksi. Presentation will be in English.


17:30 Musiikkiesitys / Music performance: Luokkaviha 

Luokkaviha (TRE) on uusi työväenmusiikkiduo, joka uiskentelee työväenliikkeen ja vallankumouksellisten kamppailujen historiassa tarjoten sekä sävelellisiä että tiedollisia elämyksiä ajasta ennen, ja ajasta nyt.


18:15 Kirjaesittely / Book presentation: Maiju Ristkari & Nina Suni & Vesa Tyni: Sukupuolena ihminen (Tammi, 2018)

Sukupuolena ihminen on 2010-luvun nuorille suunnattu tietopaketti sukupuolen moninaisuudesta. Se on hyödyllinen niin trans- kuin cis-nuorille sekä heidän vanhemmilleen, mutta myös opettajille, oppilashuollon työntekijöille, hoitohenkilökunnalle ja kaikille, jotka haluavat ymmärtää, mistä sukupuoli-identiteeteissä ja erityisesti transsukupuolisuudessa on kyse. Sukupuolena ihminen-projektin nettisivut. Presentation will be in Finnish.


11:00 Antiautoritäärinen Pasila-kiertokävely / Antiauthoritarian Pasila-walk

Tapaaminen Konepajan Brunolla (Aleksis Kiven katu 17A) klo 11:00. Kiertokävely päättyy Rauhanasemalle. Kävelyn aikana tutustutaan Pasilan anarkistiseen ja antiautoritaariseen historiaan vallankumouksellisista rautatieläisistä ja lyseolaisterroristeista pankkiryöstäjien ja rauhanliikkeen kautta anarkistisiin postityöläisiin. Opastus on suomenkielinen. The walk will be in Finnish.

 

 SUNNUNTAI / SUNDAY

12:00 Kirjaesittely / Book presentation: Marjo Liukkonen: Hennalan naismurhat 1918 (Vastapaino, 2018) Hennalan vankileirillä tapahtui Suomen historian suurin naismurha. Kun Suomen sisällissota päättyi toukokuussa 1918, valkoinen armeija sulki punaisia vankileireille. Yksi suurimmista sijaitsi Lahden Hennalassa. Marjo Liukkosen uuden tutkimuksen mukaan Hennalan leirille suljettiin myös naisvankeja ja pakolaislapsia paljon enemmän kuin aiemmin on arvioitu. Vankileirillä tapahtui myös Suomen historian suurin naismurha, sillä yli 220 nuorta naista menetti siellä henkensä. Vaikka on kulunut sata vuotta, koskaan aiemmin ei ole kerrottu, mitä Hennalassa oikein tapahtui ja miksi. Presentation will be in Finnish.

12:45 Kirjaesittely / Book presentation: Juha Keltti: Aktiivisen väkivallattomuuden kirjallisuuden esittely

Turussa tehtiin 18. lokakuuta vuonna 1838 Suomen siihenastisen historian laajin kupparatsia. Poliisin valvontakirjaan kertyi pitkä lista sukupuolitautitarkastuksiin pakotettujen naisten nimiä. Musta-Maija ja Kirppu-Kaisa olivat kaksi poliisin valvontakirjaan päätynyttä seksityöläistä. Millainen oli heidän elämänsä ja miten he päätyivät harjoittamaan ammattiaan? Millaista oli olla prostituoitu 1800-luvun Suomessa? Kirsi Vainio-Korhosen teos herättää henkiin Musta-Maijan, Kirppu-Kaisan sekä muiden valvontakirjaan päätyneiden naisten elämäntarinat. Köyhyyden, lukutaidottomuuden ja rikollisuuden ympärille kietoutuvat elämät kertovat kuvaavasti myös suomalaisen syrjäytymisen historiasta. Presentation will be in Finnish.

13:30 Projekti-/kampanjaesittely / Project presentation: Vapaa syndikaattiFoodora vastuuseen -kampanja
Foodora workers in cooperation with Vapaa Syndikaatti and Vastavoima are starting a campaign to improve the working conditions of bicycle couriers and car drivers, and to repeal the recent pay cuts. In July 2018 Foodora cut the pay of couriers, thereby worsening the already precarious situation of its couriers. Foodora couriers along with Vapaa Syndikaatti and Vastavoima demand that the paycuts are repealed and that the working conditions are improved.
Vapaa syndikaatti on työläisten vapaa yhteenliittymä. Määrittelemme työn ja työläisyyden laajasti, ja jäseniämme voivat olla myös freelancerit, opiskelijat ja työttömät. Ajamme yhdessä omia etujamme työntekijöinä. Pyrimme mahdollistamaan työläisten oman päätäntävallan kaikilla elämän osa-alueilla ja rakentamaan tulevaisuutta, jossa tuotantovälineet ovat työntekijöiden hallussa. Vapaaseen syndikaattiin voi liittyä, vaikka kuuluisi myös johonkin toiseen ammattiliittoon. Pyrimme rakentamaan uusia taktiikoita, joilla voimme nopeasti ja tehokkaasti puolustaa etuamme työläisinä erilaisissa tilanteissa. Presentation will be in Finnish.

14:00 Projekti-/ kampanjaesittely / Project presentation: ASAP: Against Sexism And Patriarchy -group
A brief presentation of ASAP, an autonomous group for people who are privileged by male supremacy, with the aim to contribute to the abolishment of patriarchy.

ASAP is an autonomous group for people who are privileged by male supremacy. The group has been formed because we believe that we need to support each other in identifying, analyzing and criticizing the ways we reproduce toxic masculinity in our thinking and acting, with the aim to contribute to the abolishment of patriarchy. We need to encourage ourselves and others to challenge and unlearn internalized sexist patterns in our everyday life. We can find them in our intimate relationships, with friends, at work or in spheres of political activism. With the group’s work we want to show solidarity to those who are oppressed by patriarchy. We want to finally take responsibility so that the women, trans- or non-binary people in our lives do not have to do this work for us all the time, on top of dealing with the daily dose of oppression by patriarchy and related power structures.

A year ago the first ASAP group was formed in Helsinki. We meet every two weeks and currently we are only 4 white cis-males. Our continuous process is guided by the ”Study into action” program of the CHALLENGING MALE SUPREMACY project. [http://challengingmalesupremacy.org/our-work/study-into-action] Since this program is based on steps which build up onto each other, we decided to close the group for the period of this process. Since a few more people have showed interest in this form of group-work, we would like to help starting a new group and motivate new people to join in, either here in Helsinki or other places around the country. Our idea is that we could facilitate start-up meetings and share some of the experiences we have made so far and create a structure of support and communication among future groups. In general we hope for a wider spectrum of people, who are privileged by male supremacy to join in and engage in all forms of ”accountability processes” inside their communities, so the places of our struggle for liberation will gain in social sustainability and therefore be more powerful in the struggle against a multifaceted system of oppression, in which patriarchy is just one form, linked with many others.
Presentation will be in English. Esittely englanniksi.


15:15 Projekti-/kampanjaesittely / Project presentation: La Colectiva
X
La Colectiva is Roxana Crisólogo, Martina Adela Miño, Rosamaría Bolom, Violeta Gutierrez and Ana Gutieszca, five Latin American poets, visual & sound artists and researchers based in Helsinki, Finland. They use poetry to experiment its relationship with other forms of languages, and communicate contents that have been silenced or underrepresented by the hegemonic voices that define marginality and the peripheries. In its first year, La Colectiva has taken its own experiences as
workers of culture and immigrants who seek to wave their voices from the collectivity and talk aboutthe Latin American community in Finland. Their experience has inspired them to talk about themes such as “origin” and “destination”, “ home”, and the different faces identity can have.
X
Since the 1970’s the Latin American cultural motor in Finland is powerful but, what is exactly happening
inside it? What content is being shaped from within? What motivates it and how are different voices in
dialogue with each other?
X
Welcome to participate in a conversation with the collective.
Presentation will be in English
X

lc


16:00 Luento / Lecture: A-Ryhmä presents Häiriöitä-lecture: Lautakulttuuri eli miten syrjäytyneet löysivät fasismin
Jo vuosien ajan internetissä on pyörinyt niin Suomessa kuin kansainvälisesti kuvafoorumeita missä nuoret miehet ovat löytäneet toisensa. Miten suhteellisen harmittomasta netin alakulttuurista syntyi kasvualusta fasismille ja millaisia vastineita siihen osallistuneet ovat löytäneet katutason politiikasta? Tarkastelemme luennolla lautailukulttuuria poliittisessa kontekstissa sen historiasta sen uusimpiin trendeihin ja siihen kuinka se on vaikuttanut äärioikeistolaisiin liikkeisiin viimeisten vuosien aikana. Lecture will be in Finnish.

17:30 Runoesitys / Poems: Tapani Santala
A-poliittisessa viitekehyksessä kahlataan harmaata massaa. Ironisesti virnistellään, kun se ei ole soveliasta, mutta korrektisti koitetaan tarkastella mittasuhteita. Atomista ajattomuuteen ja etäisyyksien nauramista roskakorin pohjalta.

18:15 Kirjaesittely / Book presentation: Kristo Muurimaa: Eläintehtaat (Into, 2018)
Salakuvat eläintiloilta ovat herättäneet Suomessa keskustelua vuodesta 2007 lähtien, jolloin ensimmäiset salaa kuvatut kuvat ja videot tulivat julkisuuteen. Salakuvat on aiemmin julkaistu anonyymisti ilman kuvaajan nimeä. Alkuvuodesta 2017 nimettömyys päättyi osin, kun Poliittisen valokuvan festivaalin Ruoka-näyttely toi esille Kristo Muurimaan ja Juho Kerolan kuvat tuotantotiloilta. Kuvat herättivät paljon huomiota näyttelyn yhteydessä. Nämä kuvat yhdessä muiden tuotantotilavierailuilla otettujen kuvien kanssa muodostavat pohjan valokuvakirjalle. Salakuvat eläintiloilta tutkivat ihmisten ja tuotantoeläinten välistä suhdetta. Tutkimuksen tarkoitus on vastata kysymykseen: tulisiko meidän vakavasti uudelleen harkita sitä, miten me suhtaudumme eläimiin? Kirjan tekstit kertovat kuvissa esiintyvistä eläimistä – niiden käyttäytymistarpeista, niiden kasvatusoloista ja niiden kasvattamisen ja tuottamisen politiikasta. Näiden tekstien rinnalla kulkevat tarinat kuvien takaa: miten kuvat on otettu, mistä niissä on kuvaajan näkökulmasta kysymys. Presentation will be in Finnish.